Förstå ditt MC däck. Vad betyder klassningen?

De juiste motorfietsbanden kiezen

De meeste motorrijders weten dat de juiste motorband erg belangrijk is, maar hoe belangrijk is het en wat betekent 180/55ZR17 73W eigenlijk? Moet je goedkope of dure banden kopen en welke luchtdruk moet je gebruiken?

Hier is een kleine gids om je te helpen begrijpen wat de verschillende bandaanduidingen betekenen en welke band je moet kopen voor je motorfiets.

Zijwand
Dit is het gedeelte van de band dat van de velgrand naar het loopvlak loopt en de band zijn zijdelingse stabiliteit geeft. Hier staat ook alle informatie van de fabrikant over de band, maar wat betekent een getal als 180/55ZR17 73W eigenlijk?

1. Breedte van de band180/55ZR17 73W
Dit getal geeft de nominale breedte van de band aan, gemeten in millimeters van zijwand tot zijwand. In dit geval 180mm.
Houd er rekening mee dat de werkelijke fysieke breedte van de band op de velg kan verschillen van de nominale breedte, afhankelijk van de velg waarop de band is gemonteerd.

2. Hoogte-breedteverhouding: 180/55ZR17 73W
Dit cijfer geeft de hoogte van de band aan, uitgedrukt als percentage van de breedte van de band. In dit geval is de hoogte van de band 55% van de breedte van 180 mm, wat overeenkomt met een hoogte van 99 mm.

3. Wieldiameter: 180/55ZR17 73W
Op een sportfietsband zijn deze letters meestal "ZR". De "Z" geeft de snelheidsclassificatie van de band aan, wat in dit geval betekent dat hij geschikt is voor 240 km/u+. De "R" geeft aan dat het om een radiaalband gaat. De "17" geeft aan dat de band op een 17" velg past.

4. Belastingsindex en snelheidsclassificatie: 180/55ZR1773W
De "73W" geeft het gewicht en de snelheidsindex van de band aan en moet altijd samen in overweging worden genomen bij de aankoop van een nieuwe band. In dit geval betekent "73" dat de band geschikt is voor een maximumgewicht van 365 kg bij maximale bandenspanning. De "W" staat voor de maximale snelheid van de band wanneer deze goed is opgepompt en onder belasting wordt gebruikt, in dit geval 270 km/h.
Koop altijd een band die de maximumsnelheid van uw motorfiets aankan. Een band met een lagere snelheidsclassificatie dan aanbevolen kan uiterst gevaarlijk zijn om op te rijden, omdat de band verkeerd slijt.
Verderop in deze tekst vindt u de belastingsindex en snelheidswaarden!

5. Onthoud altijd dit over motorfietsbanden:
- Sluit nooit een compromis over kwaliteit en prijs als het gaat om motorbanden. Het zijn de banden die jou en je motorfiets op de weg houden. Koop een band van hoge kwaliteit die bij je doeleinden past.

- Volg de aanbevelingen van de fabrikant voor de maat, de waardering en de luchtdruk. Deze zijn meestal te vinden in de gebruikershandleiding of servicehandleiding.

- Vervang banden op tijd. De aanbevolen minimale profieldiepte voor motorfietsbanden is 1 mm, dus als je daar in de buurt komt, plan dan een bandenwissel voor het volgende seizoen.

- Controleer banden voortdurend op droogtescheuren en andere beschadigingen. Een band die ouderdom vertoont in de vorm van droge scheuren moet onmiddellijk worden vervangen.

- Een koude band heeft zeer weinig grip, warm hem altijd op voordat je de scherpste bochten ingaat.

Veel plezier en rij veilig!

Nieuwe motorbanden koop je hier! (met gratis verzending boven €200)

 

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd